Kategorier
Australien Bag in Box Fynd! Röda viner

Uppehåll med små inslag av oerhört efterlängtade intag

Hidden Rock, Australien, petite verdot Cabernet Sauvignon

Det var längesedan jag skrev ett inlägg här nu, och jag förstår om det misstänkts att det antingen gått käpp rätt utför för mig och mitt vindrickande eller om jag helt styrt om till en linje utan nöjen, vin och  livets övriga goda. Sanningen är mera åt det senare hållet -oväntat nog- men inte av anledningen att jag tappat tron på min religon utan att jag helt enkelt håller på att värva ytterligare en anhängare, fast i litet format. Jag har därför under en period av 5 månader fått byta mitt annars så älskade alias ”Lyxdama” till ett mera passande ”Den gravida kvinnan”.

Men. Då jag är en kvinna som förespråkar sans och balans samt konstant livsnjutning så har jag faktiskt under den gångna perioden unnat mig en vinprovning och några få halva glas njutning vid festliga tillfällen, och nu senast bestod det halva glaset av ett rött vilket också presenterades på den senaste vinprovningen. Och då det är ett fantastiskt vin för sin prisklass, så måste det naturligtvis få sin plats här!

På systemets hemsida föreslår man att vinet serveras till inte för kraftigt grillade kötträtter eller som pratvin. Jag valde senast att låta det slinka ner i kvinnligt sällskap till en spännande lasagne.

Hidden Rock, Australien, Petit Verdot Cabernet Sauvignon (12174) 56/179 kr

Att priset föreslås i två varianter beror på att det både finns på flaska och i box, och när så här bra grejer finns i storpack ser jag ingen anledning att handla hem endast en liten mängd. För mycket av det goda kan ju bli underbart!

Tre koronor vin:s vinprovning i November 2010 berätta Thorbjörn Berner, om jag kommer ihåg rätt, att det här vinet härstammar från en producent som mer än gärna ville in på den svenska marknaden, men då Systembolaget inte accepterade hans billigare viner gjorde han det enda som återstod att göra. Han packade in ett av sina finare viner i box och försökte förhandla fram ett lite högre boxpris.  Då Systemet är det närmaste till Gud här i Sverige hamnade dock priset till slut på en summa av 179kr för tre liter av ett vin som utomlands kostar mycket mer. Då det i Sverige inte finns andra vägar än att acceptera Systemets vilja så har vi nu ett riktigt bra vin i stor förpackning till ett oerhört bra pris. Och Thorbjörns egen beskrivning av vinet:

Doft: Stor, ung och kryddig med karaktär av peppar, svarta vinbär, körsbär och örter.

Smak: Fylligt och fruktig smak av körsbär, örter, svarta vinbär och rostat kaffe med en balanserad syra och mjuka tanniner.

Och vad mer kan man säga när det är Thorbjörn som beskriver. Jag håller helt med och kunde faktiskt helt själv plocka ut samtliga smaker med undantag för örterna. Jag hittade nog mer lite lakrits och vanilj. Är det örter?

Men jag var inte ensam! Systembolaget.se säger såhär:

Doft: Ungdomlig, fruktig doft med inslag av mörka bär, gräs och lakrits.

Smak: Ungdomlig, fruktig, aningen syltig smak med inslag av mörka bär, lakrits och vanilj.

Så jag var inte helt fel ute, även om man sällan kan vara det. Den gravida kvinnan delar iallafall ut tre oerhört starkt glittrande prinsesskronor i sann 2011 stil. Det här kommer många av mina gäster att få avnjuta, och de som redan haft nöjet är alla lika härligt överaskade över att något så gott finns för så billig peng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *