Kategorier
Ett måste i vinhyllan Prisvärd Skönhet och hälsa Sydafrika Vita viner

Vindränkt sommarkväll till en ny bekantskaps ära

Denna första onsdagen efter semestern bjöd på alldeles underbart väder. Koncentrationen vid mitt skrivbord var i stort sett bortblåst, och det var med lätta steg som jag promenerade hemmåt när klockan äntligen blivit 14, jag passade på att ta ut lite komptid. Och vädret var som sagt fantastiskt, och jag tänkte att det här måste utnutjas. Jag ringde Hanna och undrade om hon och Magnus ville komma på grill och japp! Det ville de.

Men vad skulle vi grilla. Jag var inte direkt sugen på kött, och fisk kan jag egentligen ingenting om när det kommer till grill. Men det kan folket i fiskbilen, så jag gick dit. Grilla fisk, javisst. Ta havskatt. Marinera med hackad färsk chilli, vitlök, salt, peppar och olivolja. Lägg på teflongaller och grilla. Mums! Lätt att detta skulle bli kvällens bjudmat. Men tillbehör. Efter en snabb tankepaus bestämde jag mig för ugnsgrillade rotfrukter. Perfekt! Och vin hade jag i massor hemma efter min senaste shopping i systembutiken.

Väl hemma var jag genomsvettig. Visst hade de pratat om medelhavsvärme, men det här var löjligt. Och jag han inte sätta foten innanför dörren innan Leon kastade sig på mig och ville gå ut. Jaja. Jag tog snabbt fram en bricka och började ladda den med alla tillbehör och råvaror för att fixa festen. Fisken fick dock vila i kylen.

När jag nästan var färdig med hackandet av morötter, palsternackor och kålrot kom Hanna. Som en ängel från skyn slängde hon snabbt fram två iskalla öl. Jag höll på att smälta bort, så det var välkommet. Jag dricker knappt öl nu för tiden, men den här satt där den skulle.

Då jag var klar med hackandet gick vi upp och bredde chilli- och vitlöksmarinaden över fisken. Det såg helt underbart ut! Hanna tog sig an grönsakerna och la upp dem på plåt med olja och salt. Nöjda med förberedelserna återgick vi till solandet på gården, nu med två glas Fleur du Cap, Hannas favoritröda på box, i händerna.

Efter en stund ramlade även magnus in. Det här var andra gången jag träffade honom och redan vid första mötet, som var på brunchen på Ritz i söndags, gjorde han ett bra intryck. Han fick sig genast en glas rött, men vi bestämde oss för att vänta med maten tills Tommie kom tillbaka från sitt äventyr i Tidaholm. Vi satt och pratade i vad som bara kändes som en stund när Tommie skickade ett sms och sa att han var påväg hem. Hopps! Dags att starta grillen och sätta in grönsakerna.

Grillningen underlättades väldigt av teflongallret jag köpt i fiskaffären och med ytterligare lite lånade verktyg gick det hela som en dans. Och det blev helt fantastiskt gott. Herre! Fisken var precis rätt grillad och smakerna från marinaden passade perfekt ihop med det  fasta vita köttet. Och rotfrukterna. Vilket kompliment. Tillsammans blev det en av mina absolut bästa rätter. Och samtliga middagsgäster höll med, även Tommie när han väl kom. Och ännu bättre blev det med båda av de två vinerna som vi valt för kvällen:

Simonsig, Syd Afrika, Chardonnay, 2008 (2032)

Systembolaget.se bidrar med följande karaktärisering:

Doft: Stor, ungdomlig doft med rostad fatkaraktär, inslag av päron, ananas, nötter och citrus

Smak: Torrt, fruktig vin med rostad fatkaraktär, inslag av päron, ananas, nötter och grapefrukt.

Vinklubben.se ger en mycket liknande beskrivning enligt nedan:

Tilltalande frisk ekfatskaraktär och en angenäm doft av tropisk frukt, men även smör och nötter. Smaken är frisk med välinpackade ekfat och med lager på lager av tropisk frukt, smör och nötter. Ovanligt lång eftersmak för prisklassen. En liten restsötma bidrar till att göra vinet lämpligt till många rätter.

Jag blev alldeles till mig när jag såg den här beskrivningen, för i mitt block har jag skrivit, annans/gula frukter, nötter och smör! Ha ha! Jag lyckades få till alla smakerna. *stolt*

Och det var ett bra vin. Tilltalande kan jag verkligen hålla med om, och det är en nog så blygsam beskrivning. Det här vinet slår inte riktigt lika högt som t.ex. Masi Masianco, men den kan vara ett bra alternativ om man vill ha lite ombyte. Och för 85 kr får man verkligen valuta för slantarna.

Vin nummer två var en vinare ifrån Frankrikeresan som Hanna hade med sig. Den här gången från den allra första vinprovningen som vi gjorde på den resan. Tyvärr en lite för söt flaska för min smak, och även för Magnus visade det sig. Jag letade runt efter någon mer beskrivning, men då det var ett mycket  litet vineri så hittade jag ingen information. Men den var inte speciellt bra, vi var nog bara tagna av hela vinprovar upplevelsen när vi hamnade just i det vineriet. Så jag nämner den bara vid namn. Den var söt och blommig precis som en gewurtztraminer ska vara så med andra ord ingen fest i min mun.

Robert Blanck, Frankrike Alsace, Gewurztraminer, 2007

Flaska tre, vi gjorde bra ifrån oss denn afton, var en fransos ur min vinhylla. En lättare röd donna från FLeurie. Jag hade inte stora förväntningar då de tidigare röda därifrån varit ibland dåliga och ibland bara inte så goda. Men den här var något annat:

Domaine Du Haut-Poncie, Frankrike FLeurie, 2006

Till mit förtret kunde jag inte hitta någon information om den här flaskan heller. Men den var torr och full av röda bär. En mycket somrig och härlig flaska. Denna skulle bli en flitig besökare i min hylla.  Jag hoppas verkligen att jag har någon yttelrigare hos mamma Det här vineriet eller vinshop – vi köpte några så också, skulle jag vilja besöka igen.’

Från 2006 var den också,denna underbara flaska. Och om jag får göra en bedömning så var den helt klar för att drickas och kunde omöjligt bli bättre. Underbart!

Resten av kvällen forsatte i vinets tecken och innan vi visste ordet av så var klockan 01 och vi satt alla inne hos oss och pratade obsceniteter. Magnus föll bra in i gänget och både jag ochTommie tror att det här nog är en perfekt Hanna kille. *Vi håller tummarna för att de ska få leva lyckliga så länge de önskar*


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *