Kategorier
Uncategorized

Vinprovartisdag: Crozes-Hermitage till föreslagen gryta

Crozes-Hermitages Les Launes, Frankrike, 2008

Tisdag igen, och inte vilken tisdag som helst. Det är Vinprovartisdag Vs. fotboll-VM  i Sydafrika. Jag har precis sett klart matchen Portugal – Elfenbenskusten, vilken tyvärr blev 1-0. Senare ikväll väntar Brasilien-Nordkorea.

Dagens vin valdes faktiskt uifrån en av Linus föreslagen ingrediens, ett recept på systembolaget.se, vad som fanns på Lerums systembolag samt ett av mig uppnosat tips.

Då Linus tagit på sig en småblommig klänning och i sann herranda känner sig lite dålig i magkattarregionen, föreslog jag en matprovning istället för vinprovning för hans del. Då lövbiff var en ingrediens som både Linus och Tommie gillar, och då systembolaget hade en enkel men lockande gryta på sin hemsida, föll valet på just lövbiff som huvudingrediens. I grytan fanns, förutom det strimlade köttet, bambuskott, champinjoner, tabasco, mellangrädde och soya. Då det hela lät lite väl konservigt  bytte jag ut burkchampinjonerna till burkkantareller och färska champnjoner, tabascon till färsk chilli samt att thaibasilika hittade ner i grytan. Detta skulle serveras till asiatiskt ris.

Vid en sökning på vad som passade till den valda grytan kom endast tråkiga viner upp när man begränsade sökningen till Lerums systembolag. Efter att ha breddat sökningen och valt ”se alla” stack en pava som jag hört mycket gott om mig i ögat, och som jag med all säkerhet visste fanns i Lerum, jag kan ju nästan deras sortiment utantill vid det här laget, nämligen:

Crozes-Hermitage Les Launes, Frankrike, 2008 (2800) 139kr

Systembolaget säger själva såhär:

Doft: Ung, kryddig, druvtypisk doft med inslag av fat, björnbär, viol, vitpeppar, charkuterier och lagerblad.

Smak: Smakrikt, kryddigt, druvtypiskt (syrah) vin, med inslag av fat, björnbär, viol, vitpeppar, charkuterier och lagerblad.

Jag ville läsa lite om vinet innan jag handlade det, och hittade då in på alltommat.se. De brukar ha bra beskrivningar, och så även den här gången. Tyvärr så kom jag ihåg vad de sa när jag drack vinet, men så satte de också huvudet på spiken med sin beskrivning:

Ungt, smakrikt med fina nyanser i smaken – björnbär, kryddor, örter, charkuterier och apelsinskal. Lång eftersmak. Servera till örtmarinerad lammytterfilé med rostad färskpotatis.

4 av 4 stjärnor samt etiketten: Fynd!

Jag säger precis detsamma. Aperlsinskalet och de rökiga charkuterierna var tydliga, precis som det kryddiga och björnbären. Ett stiligt vin som var torrt för sig självt och som nog gärna ligger några år, men som växte i både fyllighet och smakintensitet tillsammans med maten. Härligt!

Då jag är lite obildad på just Crozes Hermitage, tänkte jag ta reda på mer. Wikipedia säger följande:

Hermitage är ett vindistrikt i Norra Rhônedalen i Frankrike. Distriktet är ett AOC och utgör ett ganska litet område (endast cirka 130 hektar) på kullen ovanför den lilla staden Tain l’Hermitage. Distriktet omges av Crozes-Hermitage, också det ett AOC-distrikt som dock inte är lika välrenommerat.

I Norra Rhônedalen är Syrah den dominerande druvsorten. Det gäller i synnerhet i Hermitagevinerna, som ger några av de bästa vinerna i världen på denna druva.

Vita viner görs på Marsanne och Roussanne.

De röda hermitagevinerna är djupa i färgen och är kraftiga men nyansrika viner, med mycket söt frukt av svarta vinbär, björnbär och hallon, mycket strävhet, inslag av peppar, örter, tjära och rök. De brukar anses vara maskulina viner som kräver lång lagring. De mest framstående odlarna i området använder Syrah-druvor odlade i olika lägen på Hermitage-kullen för att få den perfekta blandningen (cuvée) och därmed all den komplexitet som kännetäcknar de bästa Hermitagevinerna. Några av disktriktets mest kända producenter är:

Jag ger helt klart 4 sydafrikanska tiaror av 5 möjliga, med tron om att denna flaska efter ett par år i lagring blir en redigt strålande 5:a. Jag kommer definitiv att köpa ett par och lägga undan, vilket också gäller den dyrare storasystern från 2007.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *